Temné vábení láká na mix thrilleru a lásky

Autor: Loreth Anne White
Název: Temné vábení

Pro mne neznámá autorka, Loreth Anne White, nezačala knihu Temné vábení zrovna originálně. V mých očích, samozřejmě. Chtě nechtě jsem v příběhu spatřovala stejné vzorce jako u Sandry Brown. 


Je tomu více než dvanáct let, kdy jeden zabiják lovil ženy a stahoval je z kůže. Jedna jediná mu tenkrát utekla. Změnila si jméno a zkusila znovu začít žít. Jenže co čert nechtěl, po třech letech šťastného pobytu na ranči v přírodě se minulost začne vracet. A to zrovna ve chvíli, kdy by se Sarah/Olivia snad mohla znovu zamilovat… 

Aby toho nebylo málo, autorka nás seznámí i s dalšími postavami, které mají příběhu dávat život. Bývalý polda čerstvě v důchodu a vdovec se svojí skoro dvanáctiletou dcerou, ztracený syn umírajícího majitele ranče a záporák, který chce dokončit své dílo. Karty jsou rozdány a brzy dojde na akci. Pokud se jako čtenář moc neptáte, budete spokojeni. Já jsem čtenář zvědavec a ráda znám okolnosti. Proč dvanáct let? Proč polda jedná, jak jedná? Proč se stařec tolik nechce shledat se svými dětmi? 

Nebojte, na většinu otázek, které by vám mohly přijít na mysl, dostanete odpověď ke konci příběhu. A dostanete je hned z první ruky, o to se White postarala. Jenže to trochu kazí dojem ze čtení. Chápu, proč se minulost opakuje v textu třikrát (minimálně). Ale i tak bez detailů zabírá moc místa. Na druhou stranu všechno v knize má své místo a vše je vysvětleno tehdy, kdy má. Téměř všechno. Konec nebyl ani tak uspěchaný, jako spíše nepořádný. White asi zapomněla na časovou osu a nechala hlavní postavu překonávat počasí jako superhrdinu. Pokud se tedy celý příběh zdál až moc reálný, zabila si vyhlídku na autentický zážitek právě při dokončení díla. To by ale bylo asi všechno, co mi maličko kazilo dojem z knihy. I když… Možná bych ještě ocenila, kdyby některé postavy dostaly více prostoru pro reakci či seznámení se s nimi. 

I tak každá osoba v knize splnila svůj účel, víceméně naplnila potenciál své role. Trošku jsem se bála unáhlených reakcí či smrti těch, kteří si již získali místo v mém srdci. White v Temném vábení ale nechala zažitá klišé ty tam a udělala z jejich ignorace svoji výhodu. Dokonce nám v průběhu čtení servírovala silné emoce postupně, takže jste co pár stránek brečeli nebo naopak knihu ani za nic nechtěli pustit z ruky. I když bych si přála u některých vztahů větší hloubku, chápu, že bych pak četla pořádnou bichli. Víc informací by zabilo hezký nápad s nedotaženým lovem. 

Detektivní, či thrillerová rovina se příjemně mísila s tou romantickou, která zaujala větší část příběhu. Policejní práce jsme se dočkali na začátku a ve vzpomínkách. V přítomnosti, kdy se děj odehrával před Díkuvzdáním, byla sadistická část spíše psychologického rázu a přípravy. I tehdy nás autorka ale dokázala nahlodat, zda nebude závěrem náhodou něco úplně jiného, než co by si slušný člověk dokázal představit! S romantickou verzí White takové problémy neměla. Plynula sama od sebe. Nejsem si úplně jistá, jestli spíše nemělo jít původně o román s detektivními prvky. Celkem mě zajímá další vývoj postav, kterého se nám v omezené míře dostane v pokračování - Temné ozvěny. O to víc mě díl láká, neboť půjde o jinou ústřední dvojku, která bude řešit jiný případ. Skoro by se dalo říci, že by mohlo jít o povedenou detektivní verzi feelgood romanťáren od Bloom či Caplin.

Autor: Loreth Anne White
Název: Temné vábení

Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat