Zabijáci

Název: Zabijáci
Autor: Jussi Adler-Olsen
Série: Oddělení Q



První díl je buď pomalý a autor se teprve sžívá s hrdiny, nebo je to absolutní bomba a autor pak v dalších dílech chytá dech. Málokdy se stane, že je díl po dílu stejně kvalitní a dechberoucí. Upřímně jsem čekala, že volné pokračování z oddělení Q, Zabijáci, bude právě tou výjimkou. Nebylo. Jussi Adler Olsen tu chytá dech a jakoby snad i hledá, jak se mu povedla Žena v kleci.

Kniha je dlouhá. Fakt že jo. I čtenáři dojde ke konci dech. A to přesně ve chvíli, kdy se blíží k velkolepému finále. Prostě padne, zahodí knížku a nutně si bude potřebovat odpočinout. Ne každý, samozřejmě. A to i přes to, že jde o dobrý nápad, dobře napsaný (takže vám nevadí, že uvěřitelnost je ta tam…), bez zbytečných popisků a vaty. Možná není ani tak dlouhá, jako spíše nabitá. Žádná stránka není plytká na děj či zajímavost, každý kousek textu obsahuje důležité informace. Teď bych trochu lhala, jedna pasáž, u které moc nechápu, proč tam byla, tam absolutně zbytečná je. Přitom šla vyřešit callem přes Skype. To bych se ale jala poučovat či opravovat autora a to se nedělá. 

Co mne u příběhu vyloženě ale mrzí, je úbytek humoru. Žena v kleci byla vtipná, ironická, trefná … Duo Carl a Asad byli skvělí. U pokračování dostanou posilu týmu, kterou autor asi neuměl pojmout,  takový z ní mám pocit. Vytratilo se mnoho vtipu, naštěstí na úkor kvalitní detektivní práce. Ale i tak, fakt jsem se těšila na ta místa smíchu … Co se postav týká, každá prošla jakousi změnou, dokonce i ta, která by znalcům prvního dílu přišla jen dokreslující, vysvětlující Carluv postoj k životu. 

Silnou stránkou příběhu je pro mne Kimmie. Osoba, u které si nejste jisti, jak se k ní postavit. Litovat ji a stavět do pozitivního světla? Nebo ji odsunout do pekelných hlubin k jasným záporákům, vrahům? Sama jsem se přiklonila k první možnosti. Jelikož pozadí, ze kterého vzešla, mi není cizí, a břemeno, kterým byla potrestána, bych tedy nést nechtěla. Rovněž díky Kimmie si myslím, že zápletka nebyla předvídatelná. Samozřejmě svoji roli hrálo i to, že šlo o neuvěřitelným příběh, v dnešní době (2008 není zase tak dávno) mají vlivní lidé i vlivné možnosti. Proto si myslím, že zasadit příběh do dřívější doby, je to pecka!

Zabíjáci jsou nadupaná detektivka, která nikoho nenechá na pochybách, že Jussi umí. Je svižná, má spád, zaujme snad více než Žena v kleci … Dozvíte se více o pozadí postav, rozkreslí se tu další možnosti života postav … Ale je to tak moc nabitá pecka, že to je unavující a vyčerpávající. A nebo dost možná stárnu. Kniha vás asi nepřikutruje ke křeslu, či kde čtete, ale bude vás pronásledovat. Ne všechny hnusárny jsou vykresleny, hodně vražd, brutálních, je jen zmíněno … Možná díky tomu tento těžší kalibr zvládnou i zelenáči a bude se jim to líbit. Jsem moc ráda, že v nechutném krimi poli figuruje tento Dán a dává tak najevo, že moderní severská literatura nemusí být plná krve, aby byla hrůzostrašná a kvalitní.

Název: Zabijáci
Autor: Jussi Adler-Olsen
Série: Oddělení Q

Žádné komentáře:

Okomentovat