Vražda s nápovědou - moje první a rozhodně ne poslední Shepherd

Název: Vražda s nápovědou
Autor: Catherine Shepherd
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler

Odkaz na Databázi knih


Náhodným výběrem jsem jednou v noci v aplikaci Bookport stáhla do své online knihovny Vraždu s nápovědou. Líbivá obálka s vanou, otiskem krve a naškrábaným názvem. Autorčino jméno mi nic neříkalo - Catherine Shepherd neznám. A přiznávám, že je až hrůza, kolik dobrých autorů kriminálek mine marketingová propagace, která se věnuje povětšinu času spíše odpadnímu materiálu…



V hlavních rolích detektivní série se nám představuje soudní patoložka Julie Schwarzová. Dále se v příběhu vyskytuje většinu času i její asistentka Lenja. A další figurkou na šachovnici, mimo vraha, je policejní detektiv Florian Kessler. Občas se mihne i jeho kolega, ale to jen pro pořádek, aby mohla Shepherd rozehrát partii, kdy naši hrdinové řeší hádanky, aby zachránili další ženu, na níž si vrah počíhal. A nezačne to jinak, než že si Julia všimne tetování, které je zavede na Twitter…


Jako vždy jsem si o knize nic dopředu nezjistila a tak mi vadilo, že jediný popis, který se mi dostal, byl popis vlasů. Jaké vlasy má Florian, Julia a Lenja. Že soudní patoložka ráda jedná na vlastní pěst jsem zjistila poměrně brzy. Shepherd to nemusela tolikrát zmiňovat, každopádně mne to nerušilo. Taková neutrální vata, když autorka potřebovala překlenout myšlenky a postupy policie, když náhodou došlo k nějakému průlomu, kde zrovna nebyli hlavní duo či trio případu. Překvapivé pro mne bylo, že většinu času se detektivka odehrávala v kanceláři Julie. Jakmile na něco přišla, hned volala Floriana a jeho kolegu a pak všichni společně s Lenjou řešili hádanku, kterou jim vrah nechal. Trošku jako v amerických seriálech, kde se maximálně dostaneme do výslechové místnosti, jinak do budovy policie nevstoupíme.


S vrahem se setkáváme prostřednictvím krátkých kapitol, kde poznáváme cestu, která jej vedla k vraždění. Celkově vzato mi víceméně záměr vraha byl jasný od začátku. Autorka však zvolila jinou motivaci pro běsnění, než kterou jsem tipovala já. Postup hrdinů se mi zdál chaotický. Na můj vkus se málo věnovali fyzickým důkazům, které sbíral profesionální tým, a hodně času se věnovali textu hádanek, aniž by sledovali další možnosti. Celé klubko otázek pak autorka doplnila rodinnými problémy u Julie doma.


Vražda s nápovědou má povedené postavy. Ať už jsou kladné či jde o záporáka, všechny mají rozměry, účel a nepohybují se uměle tak, jak potřebuje autorka. Dílo působí jednoduchým, ale svěžím a pohodlným dojmem. Nevyskytují se žádná vyloženě rušivá místa, žádné sporné momenty. Gradace napětí má příjemné tempo a závěr Shepherd vyřešila elegantně. Přestože pro své oběti vrah volil opravdu nechutné způsoby smrti, nešlo o žádná krvavá jatka, která by měla jediný účel - prodat co nejvíce kusů současné knihy. 


Kolem a kolem jsem nenarazila na negativum, které by autorku odsunulo stranou mé pozornosti a hned jsem si ve zmíněné aplikaci stáhla první díl série Vražda na blatech. Chci se podívat na začátek vztahu hlavní dvojky a poznat, zda se postavy v průběhu času vyvíjí.


Název: Vražda s nápovědou
Autor: Catherine Shepherd
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler


Odkaz na Databázi knih


Žádné komentáře:

Okomentovat