Vražda v ledu nabízí ledový zážitek, na který jen tak nezapomenete

Název: Vražda v ledu

Autor: Catherine Shepherd

Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler


Odkaz na Databázi knih


Třetí díl nás již víceméně oprostil Juliiny historie. Vše podstatné se stalo a bylo vysvětleno v předchozích dílech. Proto jsem neváhala a sáhla po pokračování odpočinkové krimi série s Julií Schwarzovou a Florianem Kesslerem. Nápad na zamražení dívky v ledové soše se mi zdál krásný. Ano, jsem divná. Ale viděli jste přebal knihy? Je nádherný! A přesně tak jsem si představovala díla, jež zvrácený vrah tvořil.



Anotace na zadní straně knihy řekne víceméně vše, co je potřeba vědět. Mrtvá dívka v ledu nalezena na frekventovaném místě v Kolíně nad Rýnem a nikdo nic neviděl. K pitvě nelze přistoupit hned, protože je oběť stále zmrzlá v ledovém bloku. O to horší je, když se objeví další socha. Kolik jich bude? Jak to vrah provedl? Proč jej nikdo neviděl? Vždyť socha může vážit až tunu… Na to vše bude detektiv s patoložčinou pomocí hledat odpověď.


Catherine Shepherd jede ve svém harmonogramu naprosto přesně u každé ze svých knih, které jsem doposud četla. Představí nám tři dějové linky - policie a Julie, vrah, oběť. Každá linie vyprávění má svůj příběh, svůj záměr a postavy jsou vyobrazeny plasticky. Nejsou bezduché a ploché, aby zapadaly do schématu a působily wow efektem. Ten se samozřejmě dostaví. Shepherd nás zavede na jeviště baletek, jak krutý boj svádí o první místo, místo primabaleríny. A je jedno, že jde o univerzitní představení. Krev, pot a dřina - tak bych asi díky autorce popsala balet. Vrahovy pasáže jsou kusé, méně časté, ale díky jeho výtvorům se dostaneme k ledovým sochám a jejich výrobě. Ne nijak detailně, ale dost na to, aby informace ohromily laika. Právě pasáže s ledem se týkají nejvíce policejní části knihy. 


Vražda v ledu nám představí další osobní dramata v životě Julie. Nové výzvy, staré trable, jak to “má” s Florianem? A jak to “má” detektiv s ní? Celá vztahová linka je vkusně a decentně zapletena do policejního vyšetřování, které překvapivě nemá žádná vodítka, kterých by se chytila. A tak tápu a Julie s novou výpomocí provádí lumpárny. Na můj vkus nakonec autorka zvolila moc podezřelých, kteří působili až moc dokonale podezřele. Chytře ale kladla možné stopy, kterých se vyšetřující dvojka mohla chytit a využít. Neopomněla ani velkou akci, ať už policejní tak soukromou, kdy jsem se i bavila tím, jak potřeštěná patoložka je. Rovněž se mi líbilo, že Shepherd dokáže čtenáře zaujmout, aniž by stříkala krev, detektiv či patoložka byli superhrdinové nebo se stal zázrak.


Ano, výsledné řešení a dopadení vraha je vždy maličko uspěchané. Shepherd se sice snaží držet policii hlavně u sběru a skládání informací, ale výjezdy a výslechy zabírají místa více. Proto pak závěr působí zčistajasna překvapivě. Zrovna u Vraždy v ledu, kdy došlo k vraždě u parku, kolem kterého jezdí hodně aut, jsem si říkala, proč nevyužijí základní pomoc, která se nabízí. Takových drobných detailů je v příběhu více, ale člověk je rozpozná buď proto, že je hledá, nebo proto, že čte celou doposud česky vydanou sérii celou a vnímá tak víc detaily. 


Catherine Shepherd rozhodně i u Vraždy v ledu nelze upřít čtivost. Krása ledových děl a nové informace o vzniku soch doprovázené klidnou brutalitou se vztahovým podkresem ústřední dvojky jednoduše zaujme.

Název: Vražda v ledu

Autor: Catherine Shepherd

Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler


Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat