Oheň probuzení splnil úkol probudit touhu číst další pokračování

Název: Oheň probuzení
Autor: Anthony Ryan
Série: Draconis Memoria

Odkaz pro koupi Nakladatelství HOST

Anthony Rayen do světa fantasy v  České republice vstoupil trilogií Stín krkavce a pokračuje s Čepelí krkavce a celou další sérií Draconis Memoria. Následovat bude Úmluva oceli. Mnozí tvrdí, že příběhy Vélina Al Sorna nastavila trilogii s daggy, kterou vám představím, laťku moc vysoko. V tom, která z doposud hotových sérií je lepší, vám nepomůžu. Můžu vám ale říci, že s knihou Oheň probuzení nešlápnete vedle - minimálně pokud Vélina neznáte.




Série s draky?

Oheň probuzení startuje trojdílný maraton napětí a akce, kde hlavní slovo mají nejen lidé, ale i draggové. Ne draci, na to pozor. Přestože já o nich jako o dracích synovi vyprávím. První díl se může zdát nudný a zdlouhavý, ale vězte, že jde o mistrný tah. Kde jinde položit základy pro poznání světa a politických uskupení, v jakých lidé žijí? Kde jinde najít prostor pro upoutání pozornosti při představování nadpřirozených bytostí? A kde jinde, než v prvním díle, rozpoutat boj, který bude mít vliv na celý fantasy svět série Draconis Memoria?


Hlavní postavy

V Ohni probuzení se seznamujeme s trojicí hlavních postav, kdy každá zastupuje jiné světové “uspořádání”. Clay Torcreek je sirotek protloukajcí se slumem. Žije víceméně na ulici a jednou z jeho mála jeho výhod je, že je krvožehnaný. To znamená, že snese účinky jedné ze čtyř druhů krve draggů. Lizzane Lethridgová je krvožehnaná špionka a nájemná vražedkyně spadající pod “novodobou společnost”. A poslední figurkou, která dostává nejméně prostoru, je Corrik Hilemor, podporučík císařské lodi. Jejich kapitoly se střídají a čtenář má dost času každého z nich alespoň trochu poznat.


V postavách však vidím největší problém Ohně obuzení. Clay přijde skoro o všechno ale v jeho emocích se to nijak zvlášť neprojeví. Řeknete si, je to chlap, bojuje, na city není prostor. Dobře, ale co Lizanne? Proč je i ona emočně plochá? Protože jde o výcvik? A Hilemore? Kapitán? Ten má ze všech třech hlavních postav nejširší citovou základnu, ale autor čtenáře zlobí dopisem, který mu neukáže (protože jej má kapitán stále v kapse na hrudi?).


Vedlejší postavy

Při pohledu na bichličku Oheň probuzení mne na chvíli přepadl strach, že jde o fantasy svět, kde bude moc postav. Stačí, že máme tři hlavní - na ně musí zákonitě navazovat nějaké další. Moje obavy vyzněly naprázdno. Ryan totiž každou důležitou postavu, která postupně nabývala hlubších rozměrů, obklopil jen hrstkou lidí, kteří byli pro děj či hrdinu důležití. I já, která bojuji se jmény, jsem od první třetiny knihy věděla, kdo je kdo a jaký je jeho účel v ději. Samozřejmě ne každý je takový, jakým se zdá být, ale bez toho by nešlo o správně napínavou fantasy.


Děj

Pokud se před koupí knihy mrknete na hodnocení a komentáře různě po internetu, možná vás odradí, že někteří si stěžují na nudný a vleklý úvod, kterým se jen těžko prokousavá. Nebudu lhát, taky mi dalo uvedení do děje zabrat. Ale Ryan píše zajímavě, nedopouští se v rámci svého světa chyb a základy ke každému příběhu patří. S Caylem se dostáváme do džungle, zažíváme napětí v málo probádaných končinách a koukáme na svět pohledem “spodiny”. S Lizanne a její skupinou postav se nám dostane vhledu do fungování agentů dvou mocností, noříme se do intrik vládnoucí vrstvy, užíváme si bondovských akcí a vpadneme do války. Rovněž po jejím boku poznáváme nejvíce technických vymožeností fantasy světa, ve kterém jsme se ocitli. S Hilemorem se nám dostane starých dobrých mořeplaveckých zkušeností, zažijeme vojenský výcvik a potkáme piráty. Jeho úloha v celém tom válčení dvou, kdy se opravdová síla teprve probouzí, nám autor poskytne - jen si na něj budeme muset chvíli počkat.




Závěr

Oheň probuzení od Anthonyho Ryana má přes 600 stran textu. Žádné obrázky, minimum nepopsaných stránek, minimum pravopisných chyb - to vše zabaleno do prostředí s bájnými draggy, jejichž krev vybraným lidem propůjčuje schopnosti. Námořní a pozemské bitvy lidí proti lidem, proti zvláštním tvorům, proti draggům nebo i proti těm, co jsme jim věřili, tvoří z Ohně probuzení knihu, která se stane pouze návnadou k četbě dílů dalších. Tak jako se v knize bude probouzet něco, co může ohrozit životy všech na světě, tak se ve čtenáři bude probouzet touha po pokračování. Bude svět zachráněn? Co se stane s draggy (to upřímně zajímá nejvíce mne - protože draky odmalička miluji).



Název: Oheň probuzení
Autor: Anthony Ryan
Série: Draconis Memoria

Odkaz na Databázi knih
Odkaz pro koupi Nakladatelství HOST

Žádné komentáře:

Okomentovat