Humorná oddechová fantasy na jeden večer ze soudobé Prahy? Baltazar!

Název: Baltazar
Autor: Ivana Nováková


Co to je magický realismus? Dle wikipedie jde o umělecký směr, kde se prolíná soudobá realita s iluzemi, mýty a jinými fantasy prvky. Když se tedy podíváme na Baltazara, je nám úplně jasné, že do daného směru, žánru, spadá. Jeho děj se odehrává v Praze v době po Covidu, ale obsahuje pekelníky, čarodějnice nebo upíry. A vše je protkáno tím nejpřirozenějším - humorem. Ivaně Novákové se povedlo krásné dílo, které obalila vlnou barokních ideálů. A tím u mě získala hodně plusových bodů!



Baltazar je drzý démon vysávající duše, který si otevřel hubu na šéfa. Aby se vyhnul nevoli v podsvětí, s draze zaplacenou pomocí utekl do Prahy v podobě člověka. Tam se setká s vlkodlakem, co provozuje lékárnu, je očarován špatnou paní a zamiluje se do barokně stavěné, chytré a vtipné Violy. A tím se spustí kolotoč plný neuvěřitelných náhod, bojů, humoru a lásky. Jak to nakonec dopadne? To si můžete vybrat! Ivana Nováková myslela na dva základní typy čtenářů a přizpůsobila jim konec. Opět, jak jinak, s humorem sobě vlastním!


Postaty magické ale i lidské!

Hlavním hrdinou příběhu je čert Baltazar. Člověk s ním rychle sladí tempo humoru - možná i proto, že se s ničím nepáře. Po celou dobu příběhu si ponechává své “lidské” projevy. Takže ovládá sarkasmus, nejde daleko pro nadávku a je pekelně krásný. Svým způsobem se začne měnit  až po setkání s Violou. Ale i pak si zachová základní povahové rysy démona podsvětí. Oproti němu Viola po setkání s ním rozkvétá a dává průchod své vlastní povaze. Zrzavá baculka je ztělesněním povahy současných dívek, které nejsou vychrtlé jako modelky. Ať už co se vzhledu týče, tak povahy. Naštěstí takových holek ubývá a stále více se barokní holky dokáží postavit samy za sebe a probít se na špici. Opakem Violy je Anika - malá černovláska, která má taky prořízlou pusu a mnohem větší tah na bránu než Viola, než se “probere”. Tak jako je Anika přesným opakem Violy, poslední důležitou postavou, která je opakem Baltazara, je Slávek. 


Pekelná byrokracie a vstup do nebe

Co mne hodně překvapilo, a na začátku i zmátlo, byla upřímnost, s jakou Nováková sdílí pohled na vstup do nebe či sestup do pekel. Samozřejmě od prvních stránek nešetřila bodrým humorem, takže jsem četla s úsměvem a obavy, zda půjde o politiku nebe a pekla, jsem nechala plavat. K tématu počátku se autorka vrátila i na závěr příběhu a osobně mi to přišlo jako krásné uzavření kruhu. Ono totiž dostat do pekla nějakou duši není jen tak. Obzvláště když se hříšníci často modlí nebo chrání, že na ně ani alchymistický obr nemůže vztáhnout ruku. 


A o čem příběh vlastně je? 

O … no … především humoru a lásce. O seznámení se s někým, koho milujete tak, že byste líbali zem, po které chodí. Ale nikdy to není jen tak, kde je dobro, tam je i zlo. A to bývá majetnické. A umí čarovat. Naneštěstí jednu takovou bestii do příběhu Nováková hodila a trvalo nějakou chvíli, než se podařilo dostát jednoho ze dvou konců. Aby autorka vyvážila síly, když Baltazarovi do cesty postavila dvojí podobu zla, přihodila i andělskou podrž-tašku, která rozumu moc nepobrala. Na konto anděla se do příběhu vmísilo odlehčení, které by bez božího zásahu v ději chybělo.


Kouzla, čáry, magie

Na Baltazarovi je příjemný fakt, že sice spadá do fantasy každým coulem, ale Nováková čarami neplýtvá. Ponechává si je pro příhodné příležitosti a pak rozpoutavá apokalypsu. A možná právě proto se Baltazar tak dobře čte. Sice jde o bohatého sexy chlapa, co se zamiluje do chytré boubelky a musí spolu překonat zlo, aby se čtenář dostal k jednomu ze zvolených konců, ale více než kouzla v příběhu figuruje vtip. A když už si člověk říká, že půjde o nudnou romanci, buch to tam - magie. 


Skvělý zástupce žánru 

Baltazar je excelentním zástupcem magického realismu. Kombinuje moderní oblíbené romance alfa samců z Baronetu a fantasy prvky, které bodují ve všech soudobých young adult knihách z CooBoo. Takže ačkoliv mě překvapilo, že se Canc držel zpátky, Nováková v díle zkombinovala nejlepší prvky z obou kategorií a vznikla oddechovka, při které neumírají mozkové buňky nad stupiditou postav či děje, ale spíše se prodlužuje život, neboť to smích dělá.


Název: Baltazar
Autor: Ivana Nováková

Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat