Žena v kleci

Název: Žena v kleci
Autor: Jussi Adler-Olsen
Série: Oddělení Q




Když se v knižních skupinách na Facebooku zeptáte na autory severské krimi, stále častěji vám lidí doporučí dánského autora jménem Jussi Adler Olsen. Bez zaváhání mohu říci, že patří ke špičce autorů věnující se detektivkám ze severní oblasti.

Ono severská krimi má tak nějak k Jussimu trošku daleko. V knize Žena v kleci totiž chybí tratoliště krve, mrtvoly se nepředhání ve stylu znetvoření, jakási všudypřítomná ledovost zde jednoduše není. A i přesto si troufám tvrdit, že to milovníky brutality může zaujmout! Jussi Ženu v kleci napsal svižně, zajímavě a hlavně vtipně. Kniha zaujme, nutí mozek přemýšlet, v příjemných intervalech dávkuje ironii a vtip. Zajímavým způsobem kloubí všechna ožehavá témata moderní doby – především homosexualitu a emigranty. Obojeho je v knize nezvykle mnoho, především výskyt gayů mne překvapil. Vnitřní problémy hrdiny se řeší spánkem, cigaretami a sexuálním pnutím, což je o dost příjemnější než alkoholismus nebo závislost na prášcích. 

Samotný příběh, detektivní zápletka, kterou Carl a jeho pomocník řeší, je příjemně nová. Žádná mrtvola hned v prologu, ty budou až později. Dvojitý pohled na věc, kdy to vypadá, že víme více než vyšetřovatel, dodává i nudné papírové policejní práci na šťavnatosti. Sledujete pomalý postup, takže celkem reálný základ. Co mi přišlo lehce ujeté, je ubytování oné zmizelé ženy. Jako nic proti nápadu, ale aby byla tak dlouho bez návštěvy lidí, relativně zdravá – to ubíralo příběhu na uvěřitelnosti. Jinak skvělá práce se situací, kterou by člověk v Evropě opravdu mohl zažít. Excelentní skládání důkazů, popis krok za krokem a vysvětlování - to pomáhalo gradaci napětí na výbornou. Vlastně i to dávkování poznání, objevování v obou pohledech na případ (jak uvnitř klece, tak z venku u Carla) bylo čerstvým větříkem v novodobých detektivkách, kdy každý chce akci, švih a čím více brutality, tím lépe. 

Název: Žena v kleci
Autor: Jussi Adler-Olsen
Série: Oddělení Q

Žádné komentáře:

Okomentovat