Plochý Hrad ve Skotku

Autor: Julie Caplin
Název: Hrad ve Skotsku

Odkaz na Databází knih

V devátém díle série Útěků nás Julie Caplin vzala do Skotska. Nešlo o klasický útěk, jako spíše o stěhování za dědictvím do Skostka. Izzy McBraidová tam totiž po strýci zdědila hrad. Polorozpadlý. A její bláznivá máma Xanthe tam počas jejího kuchařského kurzu (Domek v Irsku) začala pronajímat pokoje hostům. Aby toho nebylo málo - rovnou v období Vánoc a za nehorázné sumy - hrad se totiž zadarmo neopraví.

Nevím, čím to, ale Hrad ve Skotsku se, dle mého, Caplin moc nepovedl. Nebo nepovedl… Dostala jsem to, co jsem čekala - přesně dle šablony lásku jako hrom v nádherném prostředí hradu v zasněžené irské krajině. Proč tedy nejsem spokojená? Možná to bylo tím, že jsem před Caplin dočetla Vieweghovou, která byla emočně na sto násobně vyšší úrovni. A proto mi Hrad ve Skotku přišel plochý.

Nebo že by to bylo tím, že se místo oprav Caplin věnovala spíše tomu, co Izzy uvaří na to či ono jídlo? Jak moc byla excentrická její matka a jak moc divný byl jejich první host Ross? Nevím. Nevylepšila to ani atmosféra Vánoc a že pánové nosili kilty. Možná byla Izzy moc zaneprázdněná prací. Samozřejmě mne místy příběh i zaujal - kempující mladý manželský pár, starý sloužící správce hradu, hromada přátel (i z předchzího dílu) a obrovské Izziino srdce. Odkaz, že na svátky vánoční by měli být lidé spolu a hodit za hlavu drobné nesrovnalosti. Průběh vyrovnávání se s neuspěšným vztahem byl krásně láskyplné a bylo vidět, že se hlavní hrdinka posunula. 

Malou změnou oproti jiným dílům bych viděla v krizi vztahu dvou hlavních hrdinů. Nebyla jedna. Bylo jich “milion”. Zase na nich byl vidět právě posun Izzy a uvědomování si její vlastní hodnoty. Hrad ve Skotsku napsala Caplin stejně dobře jako jiné díly, ale evidentně jsme se knihou nepotkaly ve správný čas. Každopádně mne příběh Hrad ve Skotsku úplně nezklamal a těším se na další díl. 

Autor: Julie Caplin
Název: Hrad ve Skotsku

Odkaz na Databází knih

Žádné komentáře:

Okomentovat