Rozpuštění kombinují zajímavý motiv a provedení vražd se sáhodlouhým a nudným dějem

Název: Rozpuštění
Autor: Sara Blædel, Mads Peder Nordbo

Odkaz na Databázi knih


Kniha Rozpuštění mne nalákala zajímavou anotací slibující svižnou jízdu při hledání zmizelých osob. Dokonce jsem si ani nevšimla, že jedním z autorů je Nordbo, který napsal trilogii Grónsko




Ztratí se žena. Manžel ji okamžitě, když zjistí, že děti nevyzvedla ze školky, nahlásí jako pohřešovanou. Jenže je dospělá a pravidlo 24 hodin najednou zastupuje dvousečnou zbraň - sice policie nemusí 24 hodin nic dělat, protože jde o dospělou osobu, jenže také první den po zmizení oběti bývá nejdůležitější. Samozřejmě se policie pustí do pátrání hned, jak to jde. Když v tom začnou mizet další lidé…


Rozpuštění je dílo, které sice zaujme anotací, ovšem děj nemá grády. Je takový umírněný, místy až mírumilovný. Nic čtenáři nezvyšuje tep a nemá potřebu knihu dát z ruky. Ačkoliv se autoři snaží, aby nám naservírovali co nejvíce informací, přece jen neodhadli míru. Z mého pohledu nám podali tolik faktů, že by to vystačilo na celovečerní film. Komplikace v práci, v osobním životě, v životě městečka spojeného křesťanskou vírou proříznou nálezy výňatků z Koránu. Až moc dlouho polici trvá, než si dá dvě a dvě dohromady. Než vůbec začne spojovat informace k sobě. Možná právě v tom guláši postav se ztratilo to nejdůležitější - napětí. Ono vždy se dal najít další problém, který stál z pohledu autorů za pozornost. Pachatel sice dostal svůj prostor, ale byl minimální. Kdyby se do děje vlezlo více z jeho niterných postupů, obohatilo by to knihu naprosto neskutečně. 


Rozpuštění dojeli na mírumilovnost a nenásilnost celého děje knihy. Do poloviny vlastně chyběl nějaký náznak ze strany obětí. Když pak autorům došly oběti, museli změnit taktiku. Mělo to nejspíše vést ke gradaci děje, ale… Nepovedlo se. Čtení u mne sice nabralo na intenzitě, ale stále jsem knihu byla schopná odložit a třeba v klidu usnout. To se mi u opravdu dobrých nebo aspoň napínavých detektivek nestává. Autorské duo mne svým projevem nezaujalo, nepřemýšlela jsem o knize, když jsem ji zrovna nečetla. Postavy policistů - Liama, Dey a Nasrín - sice měly působit lidsky, ale šlo spíše o splasklý balónek nebo naopak o pokus nafouknout dvojrozměrné pojetí jejich charakteru. Možná vodítka, která mohla vézt k pachateli, autoři zakamuflovali tak dobře, že si je člověk uvědomí až po dočtení knihy. “Aha, tam jsi si mohla dát souvislosti k sobě. Jenže proč?” - Asi tak.


Je velká škoda, že se Rozpuštění nepovedli na výbornou. Kniha měla svým motivem a zakomponováním dalších problémů i naší současné doby obrovský potenciál. Vždyť i samotná anotace a přebal díla působí dojmem, že to bude masakr. No, byl by, kdyby do toho autoři dali více srdíčka, odvázali se a nebáli se ponořit do temných vod zla. Bohužel tak Rozpuštěné zařadili do podprůměrné literatury v oblasti detektivek a krimi thrillerů. Škoda. Tuhle knihu rozhodně jako vánoční nebo jiný dárek nepořizujte.


Název: Rozpuštění
Autor: Sara Blædel, Mads Peder Nordbo


Odkaz na Databázi knih


Žádné komentáře:

Okomentovat