Zkraťte si čekání na Štědrý den s Vánoci na skotském hradě!

Název: Vánoce na skotském hradě
Autor: Dona Ashcroft


Vánoce na skotském hradě je ani ne tři sta stránková kniha v krásném přebalu, která doslova dýchá kouzelným duchem adventu a Štědrého dne. Jde o pohádku pro dospělé, která pohladí po duši a připomene, co je v životě každého z nás (nebo aspoň pro většinu) důležité. A kam jinam tohle téma umístit, když ne do sněhem zaváté vesničky ve Skotsku, kde se každý zná s každým a ještě tam stojí majestátní hrad?




Jak prozrazuje anotace, Belle srazí při cestě domů stařenku Edinu, která bydlí sama na hradě. Shodou okolností se stane, že se na hrad přestěhuje a začne o poraněnou ženu pečovat. Rozjede se tím kolotoč zážitků, které změní nejen Bellu a Edinu, ale i celou vesnici. Aby šlo o dokonalou romanci, stará paní má vnuka, kterého naposledy viděla, když mu bylo pět let. Když se tento žraločí rozvodový právník dozví, že na hradě najednou bydlí cizí žena, přijede. No a pak to znáte, klasická romantická novela.


Co je na Vánocích na skotském hradu zajímavého a odlišuje jej od ostatních romancí? Nejen prostředí hradu, jehož popisu se nám poskromnu dostane, ale i zapojení ryzí čisté lidskosti a zvířecí lásky - protože zvířata a děti vždycky vycítí, kdo je dobrý člověk. Samozřejmě i ladění do vánočního období s sebou nese příslib splněných přání - protože sny (přání nebo sliby) se mají plnit o Vánocích. 


Autorka Donna Ashcroftová pro svůj příběh zvolila silné osobnosti a vtiskla jim záviděníhodné charaktery. Na nich nám pak ukázala, že všeho moc škodí. Že žádný extrém není dobrý, že každá mince má dvě strany - nebo že obraz na lžíci se může s úhlem pohledu měnit. Belle je člověk, který by se pro druhé rozdal. Proč je ale sama a bez váhání se přestěhuje na hrad? Proč se Jack, právník, který nikomu nevěří a má pohnutou minulost, přižene na hrad, když do teď neměl kvůli práci čas? Co za problém s muži má Kenzy? Proč Logan nechce nezávazný vztah? Jaké tetování skrývá Tavish a proč jej Edině nechce ukázat? Kouzelný příběh je protkán osudy mnoha obyvatel vesnice a je sladké sledovat, jak se uzly pomalu rozmotávají. Otázkou pak zůstává, zda se podaří opravit vše, co se v minulosti pokazilo. 


Vánoce na skotském hradě ale nejsou jen pozitivní. Skrývají i hlubší a smutnější témata, kterými si oba hlavní hrdinové prochází. A vlastně díky nim dojde ve vztahu ke krizi. Možná budu lhát, ale myslím si, že rozumnější a logičtější krizi jsem snad v romantických knihách nezahlédla! Samozřejmě díky tomu je konec maličko uspěchaný a příběh se mi zdál ochuzený a useknutý. Ale holt nemůžu mít všechno. A stejně se mi nejvíce líbil vztah Boba a Jinxe!


Název: Vánoce na skotském hradě

Autor: Dona Ashcroft

Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat