Boží mlýny melou proutníkům rychleji

Název: Boží mlýny
Autor: Luděk Kubát

Odkaz na nakladatelství MOBA

Jedete na víkend na chalupu, na večer si chcete vzít nějaké lehké čtení. Máte rádi detektivky a křižujete vybrané oddělení v knihkupectví. Nebo doma zkoumáte hromádku knížek. Kterou z nich vzít? Boží mlýny od Luďka Kubáta z nakladatelství Moba - by mohly být ideálním řešením! Malý formát, pevné desky (ocení ženy s kabelkou), lehoučká kniha a uvnitř detektivka z českého prostředí. 



Netuším, proč pořád po edici “původní česká Detektivka” sahám. Nikdy nejsem plně nadšená. Ale pak po zelené novince vždycky sáhnu znovu. Je to jednoduché. Třeba dnešní Boží mlýny - zajímavá anotace: rozčtvrcené mužské tělo v přístroji v porcelánce, oběť nebyla svatá, hodně podezřelých a hodně lidí v karanténě, protože Covid. Jak si s tím poradí klášterecké trio vyšetřovatelů? Jde o podobný námět k přemýšlení jako u francouzské/belgické detektivky. Někteří nepotřebují hektolitry krve, aby si procvičili mozek.


Jako snad u každé české práce, která není zrovinka romantická beletrie, vyskytuje se nám v příběhu dost jmen. A postavy nám autor přibližuje jak křestním jménem, tak příjmením. Zkušený čtenář si na autorův styl po chvíli zvykne a začne hledat vraha. Kubát nám to v Božích mlýnech neulehčil a i když pak z vraha vypadlo přiznání téměř hned, musela policie hodně zapátrat a spojit výsledky výslechů, aby ho našla. 


Ctirada Karafiáta jsem moc nepochopila. Čekala jsem, že se do případu zapojí nějak aktivně, bude slídit, kde policie nemůže, přinese zajímavá řešení, … Prostě malíř, umělec, co byl ve správnou chvíli na místě činu. Ačkoliv se na část příběhu díváme jeho očima, z mého pohledu nepřispěl k vyšetřování naprosto vůbec. Za to jeho žena ano. Měla ve svůj prospěch také velké množství stránek. Ale obecně každý, kdo byl pro případ důležitý, nějaký prostor měl. Kromě vraha, k tomu nás Kubát chytře nepustil. Autor si tedy počínal vcelku obratně, neházel nám klacky pod nohy (krom Covidu), nemuseli jsme číst o superschopnostech policie. Snad jen oběť měla jednu superschopnost - šikovně zvolenou. A neznat někoho takového ze svého okolí a z vyprávění společných známých, nevěřila bych, že něčeho takového jsou muži schopni. 



Ale posuďte sami. Udělejte si klidný večer, pohodu třeba u krbu nebo ohně s vínem či konvicí čaje (ať furt neběháte ke kávovaru jako já) a začtěte se do detektivky z českého prostředí, která procvičí vaše dedukční schopnosti a pohladí po duši normálností. 


Název: Boží mlýny
Autor: Luděk Kubát

Odkaz na Databázi knih
Odkaz na nakladatelství MOBA

Žádné komentáře:

Okomentovat