Jak Enola Holmes vyřeší Případ záhadného psaní?

Název: Enola Holmes a Případ záhadného psaní
Autor: Nancy Springer


Asi mám poslední dobou štěstí na emocemi nabité knihy. Protože i šestý díl o mladší Sherlockově sestře Enole není skoupý na dramata, která chytnou za srdce!


Nancy Springer pojala Případ záhadného psaní jako milníkový. Já to tak aspoň vnímám. Došlo totiž k rozhodnutím, která následující tři díly (minimálně) dost ovlivní. Ale pojďme na aktuální dílo! Enola hledá lady Blanchefleur, Sherlock hledá Enolu, aby jí předal záhadný balíček pocházející nejspíše od jejich matky. Aby ale našli ztracenou lady, budou muset spojit síly - a mě hrozně mrzí, že jsem předchozí pátý díl, Případ tajemné krinolíny, nečetla. Uvedlo by to na pravou míru skutečnosti, které evidentně Sherlock a Enola sdílejí, proč spolu dokážou vyjít a proč Enola bydlí v domě pro pokrokové ženy…


Nancy Springerová se drží osvědčeného receptu. Sice nám v Případu záhadného psaní nezpestřuje čtení šiframi, ale neubrala Enole na divokosti, spontánnosti, bystrosti a mazanosti. Stále jde o mladou dámu, kterou baví hledat ztracené věci či lidi. A je v tom stále lepší než její starší bratr. Maličko ustoupil tlak na její polapení, ale to je nejspíše důsledkem předchozího dílu. Sherlock vystupuje svým typickým způsobem, ale tu a tam se dokáže bavit. Nejčastěji na účet Mycrofta. Všichni tři sourozenci projdou v průběhu několika stran vývojem, jakého není schopna ani perfektně fungující rodina. 


Detektivní zápletka je typicky “holmesovská”. Neřešitelný případ, Enola však hned má tušení, neboť se ztratila krásná lady v krásných šatech. Možná za to (opět!) mohou skutečnosti z doby předchozí, z Případu tajemné krinolíny. Překvapivě v Případu záhadného psaní naše hrdinka neriskuje a z potyček vycouvá (neplatí pro bonusovou kapitolu!). I tak ale pramálo vysvětluje hned, spíše až při samotné akci a to ještě dost skoupě. Čtenář musí být ve střehu, pokud chce pochytit všechny detaily. 


Knihy o mladší sestře věhlasného detektiva mám moc ráda. Přesně takto si totiž představuji četbu pro mladší náctileté, co ještě chodí na základní školu. Žádné brutální násilí známé z moderních detektivek. Pouze taková forma ubližování, se kterou se, bohužel, můžeme stále setkat - únos, vydírání,... Dokonce na rozdíl od filmových adaptací Enola nebuduje moc vztahů a její matka není aktivní v žádném odboji, protože kočuje s cikány. K tomu přidejte trochu smíchu ze zlomyslností, které provádí děvče svým bratrům, pár převleků a srdce přetékající láskou k druhým lidem a soucitem - a dostanete skvělou letní odpočinkovou knihu pro malé i velké. 


Název: Enola Holmes a Případ záhadného psaní
Autor: Nancy Springer

Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat