Vražda na blatech rozjíždí krimi sérii patoložky a detektiva

Název: Vražda na blatech

Autor: Catherine Shepherd

Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler


Odkaz na Databázi knih


Doktorka Julia Schwarzová a detektiv Florian Kessler mne zaujali v příběhu Vražda s nápovědou. Zajímalo mne, jak se ti dva vyvíjí, jak pracují na svých případech a hlavně - jak a kdy “skončil” boj s Juliinými démony. Vražda na blatech je prvním dílem série těchto dvou hrdinů, které stvořila Catherine Shepherd.




V bažinách je nalezeno mrtvé tělo mladičké dívky. Detektiv si zavolá na ohledání těla na místě činu forenzní patoložku a spolu začínájí spřádat teorie, co se stalo. Bohužel místo pitvy je čeká hledání zmizelého těla. A aby bylo neštěstí ještě větší, policie narazí na další tělo mladé dívky. Julia si je díky tetování dívek jistá, že jde o jednoho vraha. Jak jej ale chytit?


Vražda na blatech má tři roviny vyprávění. V jedné sledujeme Julii a její myšlenky, které jsou někdy zaměněny s Florianovým uvažováním. Druhou linií se dostáváme přímo do dílny vraha a z první ruky vidíme, co zamýšlí a proč. Poslední částí vyprávění pak patří Hannah. Mladičké dívce, která si chatuje se svým vyvoleným. Všichni od počátku tušíme, s kým si na seznamce povídá. Všechny tři úrovně mají svůj důvod a svou hloubku. Krom vrahových pasáží se setkáváme i s dalšími postavami, které mají na chování aktérů svůj vliv. Díky jedinečnému vypravěčskému umu je nám pak jedno, že jde o figurky šachovnice, aby Shepherd měla opěrné základy pro hlavní aktéry. Čtivost příběhu nelze vytknout.


Policejní postupy se shodují s představami, které čtenář může znát z podobných detektivek. Stejně tak práce patoložky je jistě přikreslená americkými seriály. Nepopírám, že i v knize zmíněný fakt, že lékař by měl být i na místě činu, aby znal souvislosti a správně vyhodnotil zranění na těle a dokázal tak interpretovat lépe důsledky vrahova počínání, je ovlivněný romantismem, po kterém prahneme. Proto mne nepřekvapilo, že Julia se na spoustu míst vydává sama a pátrá na vlastní pěst. Líbily se mi i Florianovy obavy o doktorku a tím jen vzbudil můj další zájem o pokračování série a tím i vztahu těch dvou.


Celkově detektivka Vražda na blatech jede v zažitých kolejích. Ničím nevybočuje od klišé tohoto tématu. Co nás na něm vlastně poutá? Zmíněná čtivost a tím i adrenalin, který čtenář potřebuje ke svému zážitku. Najdou vraha včas? Je to některý z podezřelých policie? Proč jde Julia na mayské setkání? Najde se někdy vrah, který Julii sebral bratra? Bude Florian něco mít s patoložkou? To všechno jsou otázky, které mne přikovaly ke knize, která vlastně není ničím extra zajímavým - průměrná ale líbivá. Autorku Catherine Shepherd určitě dál doporučím jako lehké detektivní čtení někomu, kdo neholduje Carterovi, Nesbovi a jim podobným.


Název: Vražda na blatech

Autor: Catherine Shepherd

Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler


Odkaz na Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat